VÄRLDENS ÄLDSTA MAN:

ZARO AGHA


BLEV 160 ÅR!


Home  |  Destpęk  |  Ana Sayfa

 

 

 

 

 

 

1774 - 1934

Den otrolige 160–årige kurdiske krutgubben Zero Agha - vars liv dokumenterat av 1930-talets specialister, tros - inte helt oväntat - vara den moderna tidens mest långlivade kurd. Han kommer ifrån uråldriga bergstaden Bitlis provinsen i Kurdistan - inte långt ifrån Kaukasien. Dessa trakter är kända för sina rekord högåldriga gubbar och gummor. Vi har alltid sett deras bild på yoghurt- och mjölkpaket i många länder. Många upptäcktsfärds resenärer, bland annat Hörnle och Rich har uttalat sig med beundran om den förvånande goda hälsan hos de åldringarna i Kurdistan.

Zaro Aga kom till Konstantinopel (Istanbul) som 17-årig och började jobbade som ”hemmal”; lastbärare och portier i ett helt hundra år(!). Han fick en son när han var 90 år. Han gifte sig 12 gånger och fick 28 barn. Bland hans 28 barn överlevde bara hans 80-åriga dotter honom. Det är inte skämt att säga att han levde i tre sekel. Han upptäcktes av en amerikansk arkeologi expedition i Konstantinopel. Han blev mycket väl mottagen i USA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Världens äldsta man på världens högsta byggnad - Empire State Building, år 1930

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo taken when US prohibitionist club invited Zaro Agha for to make propagandas tour in USA when he visited New York at 156 years old,
New York 30 7 1930

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheten om Zaro Aghas död på svensk press: Hvar 8 Dagar, 1934

 

 

 

 

 

 

 

KURDISH TIMES - En kulturell politisk tidskrift som kom ut per kvartal, gavs ut av Dr Vera Baudin Saedpour - grundare av Kurdish Library & Museum in Brooklyn, New York, USA.


Dr Vera Saedpour sammanställde och skrev för första gången på femtio år en utförlig artikel om kurden Zaro Agha - Världens äldsta man
..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaro Aga visas för amerikansk publik på en sammankomst i Newyork

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kurden ZARO AGA - Världens Äldsta man - levde i tre sekler (1774 - 1934):

Den kemalistiska turkiska ambassadören skakar hand med och gratulerar Zaro Agha världens äldsta man i Newyork i USA, år 1930


Turkarna var mycket angelägna om att visa Zaro Aga till omvärlden som en turk. Den turkiske envåldshärskaren Mustafa Kemal skickar ett telegram till sin Newyork ambassador med följande rader

- "Låt inte titteln världens äldsta man ges till en annan än en turk!"

 

 

 

 

 

På besök med kurdiska traditionella kläder, i Italien. I början av förra seklet, 1925.

 

 

 

 

 

 

Constantinople 1923 Le Kurde Zora est âgé de 145 ans né ā Bitlis - KURDISTAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När världens äldsta man fascinerar en grupp amerikanska damer, USA

 

 

 

 

 

 

Allt kurdiskt som är använtbart, intressant och populärt blir turkiskt - inte bara i turkiskt media, tyvärr även i utländskt media. Zaro Agha som kommer från staden Bitlis i Norra Kurdistan är kurd. Han har varit välmedveten om detta eftersom han gang efter gång svarar på tal om sin kurdhet när han intervjuas av nyfikna forskare och journalister.

 

 

 

 

 

 Världens äldsta man är förstås en turk i turkisk press (Hürriyet, 1934)

 

 

 

 

 

 

Zaro Agha fotograferas vid 148 års ålder.

 

 

 


Nyheten om Världens äldsta man Zaro Agha sprider sig som löpeld. Många tidningar och tidskrifter tar up det delikata ämnet. Här är en intervju i en engelsk språkig tidskrift: Cornucopia "Zaro Agha (1774-1934) The Stories of a legend - Last of The Lions"

 

 

 


Här fotograferas Zaro Agha tillsammans med det forskarlag som upptäckte honom av en slump på det hotel han jobbade som portier under ett 110 år. De blir nyfiken på hans höga ålder och den förvånande goda hälsan. De gör de första testerna på honom och resultatet gör dem ännu mera nyfiken på Zaro Agha. Slutligen tar de Zaro Agha med sig till Italien och därifrån till USA.

 

 

 

 

 

 

Konstantinople

 

 

 

 

 

 

 

Portieren

 

 

 

 

 

 

 

 


Nyheten om Världens äldsta man Zaro Agha på Times, nr 3 juli 1930

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaro Aghas ID-handling

 

 

 

REKLAMÊN AMERÎKÎ DERBAREYÊ ZARO AXA

 

ZARO AGHA - Wikipedia

 

KURDISTAN - Vetets hemland


EL PARAÍSO TERENAL EN EL KURDISTÁN

 

KURDISTAN - Garden of Eden

 

ZERO AXA

 

 

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum