ZERDEŞTÎ
Kurdên Zerdeştî
Zaroastranizm
"Zoroaster is from the Medians. The Avesta was written in the med language."
Ancient Historian Gaius Plinius Secundus (A.D. 79)
"Zerdüşt medlerden gelmektedir. Avesta, med dilinde yazıldı."
Antik Tarihçi Gaius Plinius Secundus (M. S 79)
Prophet Zoroaster is of Median origin, not Persian.
He belongs to the Magi tribe of the Medes.
Zerdüşt Peygamber pers değil, Med kökenlidir. Medlerin Magi aşiretine mensuptur.
2000 yıllık hewramani kürdçe'siyle yazılmış parşömen Avesta bulundu.
2000 sene önce, kürdçe'den başka diğer kaç dilin yazılmış bir kitabı vardı?
-- Hiçbir dilin yazılmış bir kitabı yoktu. Ahd-i Atik (Tevrat) bile yazılmamış hala ve sadece ceylan derileri üzerinde yazılmış birkaç fragmanlardan ibaretti o zaman. Bilindiği gibi İncil de ancak MS 300 yılında, İsa'nın dört ayrı aziz havarileri (apostel) tarafından kaleme alınıyor.
Şimdi kimlerin kitabı vardı ve kimler kitapsızdı çok iyi görsünler o zaman.
Kitêbeke Kurdî ya du hezar salî li Kurdistanê hate dîtin. Li gor pêgeha Sûnwarên Kurdistanê ew kitêb 20 rûpel e û Gatayên Zerdestî bi zimanê Hewramî (Ahuramanî) bi zimanê Avêstayî ya Kevin (bi pîtên aramî) li ser çermê xezalê hatiye nivîsîn û li gor lêkolînan dîroka wê vedigere du hezar sal berî niha.
15.02.2014 -Pirtûk ji aliyê malbateke hejar ya Rojhilatê Kurdistanê li navçeya Hewramanê hatiye dîtin û ji ber ku nexwestiye pirtûk bikeve destê hikûmeta Îranê, xwediyê wê pirtûkê dibe welatê Brîtanya û ji ber rewsa hejarî û jiyana penaberiyê xwestiye pirtûkê bifrose, lê bi hewla çend Kurdan posman dibe.
Di beseke malpera Sûnwarên Kurdistanê de wiha tê gotin: Em ji rayedar û berpirsên Herêma Kurdistanê dixwazîn ku ji bo vegerandina pirtûkê bo Kurdistanê hevkariya me bikin, ji ber ku li gor yasayan dikarin ji bo kirîna pirtûkê pereyan veqetînin.
Peyamber Zerdeşt
Birrekî ji kurdan zerdeştî bûn.
Birrê MEZIN ê kurdan şemsî-mîtrayî bûn.
Baweriya şemsî-mîtrayî ji zerdeştî pir kevintir e
Peyxember Zerdeşt, zerdeştiyê ji dînê şemsî-mîtrayî ava kiriye.
Di şemsî-mîtrayî de tenê ronahî (başî, rindî û qencî) heye. Li gor
şemsî-mîtrayî gava ronahî hebe, tarîtî tune.
Lê peyxember Zerdeşt gotiye: li hevber ronahiyê, başî, rindî û qenciyê tarîtî (xirabî, nexweşî reşayî) heye (dualîzm).
Şemsî-Mîtrayî, êzdîtî, yarsanî-kakeîtî, ehlî heq (elewîtî) ji kokekê/binyadekê tên. Ev kok û binyad koka şemsî-mîtrayî ye. Lêbelê parsekên (sualkerên) fars (ecem), wek her bîr û bawerî û jiyana kurdewariya kurdan bi riya bo xwe wergirtinê anku diziyê peyxember Zerdeşt û ola Zerdeştiyê bi xwe ve girêdane. Parsekên (sualkerên) fars (ecem), her tiştê ku ji xelkên din dibihîsin kopî (copy) dikin û ji nû vedibêjin (teorîze dikin) û li ser navê xwe belave dikin. Aha peyxamber Zerdeşt û zerdeştî jî bi vê riya qelp bûye 'a farsan'.
Mitra peyveke kurdî ye û ji Mîhr/mîr > xor anku hetav/tav, şems tê. Mîtraîzm bi gotineke din perestiniya hetavî ye.
Kürdlerin bir kısmı zerdüşti idi, ama kürdlerin en BÜYÜK kısmı Mitrayî-Şemsi idi. Mitrayî-Şemsi inancı zerdüştlükten çok daha eskidir. Peygamber Zerdüşt, zerdüştlüğü Mitrayî-Şemsi dininden hareket ederek kurdu. Mitrayî-Şemsi inancında sadece ışık (iyilik, güzellik ve neşe) vardır. Zerdşüştlükte ise ışık hem karanlık, hem iyilik hem kötülük vardır. Mitrayî-Şemsi, ezidi, yarsani-kakei, ehli-hak (alevi) tek bir kökten/temelden gelmedir. Bu kök ve taban, Mitrayî-Şemsi köküdür. Ancak Pers (sorucu/dilenci anlamına gelir ve onlara acemelr de denir), bütün kürdi düşünce ve buluşları, inançlarını teorize ederek, başşka bir deyişle kopyaladıkları çaldıkları gibi, kürdi zerdüşti dinini de teorize edip yani kopyalayarak çalarak kendilerini ona bağladılar. Üretimde ve sosyal ilerlemede daha gelişkin olan kürdlerden bu çirkin şekilde faydalanmaktaydılar. Başkalarından duydukları her şeyi kopyalayıp kendi adları altında tekrar yayıyorlardı.. İşte peygamber Zerdüşt ve zerdüştlük bu yanlış yoldan 'farsların' oldu. Mitra kürtçe bir kelimedir ve Mîhr / mîr> xor veya hetav / tav, şems'den gelir. Mithraism başka bir deyişle ışığa ibadet etmek demektir. Zerdüşt hakkında bilinenlerin çoğu Avesta'dan (Zerdüşt dini kitaplarından oluşan bir koleksiyon) gelir, Zerdüşt'ün tam olarak ne zaman yaşadığı belli değildir, ancak MÖ 6. yüzyıl ve çoğu kanıt dilbilimsel ve arkeolojik olarak daha da erken bir tarih (bazen MÖ 1500 ile 1200 arasında) önermektedir. Zerdüşt'ün şu anda kuzeydoğu Afganistan'da (Belx) doğduğuna ve eski bir dini takip eden ve birçok tanrıya (çoktanrılığa) tapan bir kabilede yaşadığına inanılıyor, bu din muhtemelen Hinduizmin ilk biçimlerine benziyordu. Zerdüşt geleneğine göre, Zerdüşt, otuz yaşında bir pagan arınma ritüeline katılırken zehirli bir varlığın ilahi bir vizyonuna sahipti ve Zerdüşt, takipçilerine Ahura Mazda adında tek bir tanrıya ibadet etmeyi öğretmeye başladı. 1990'larda Rus arkeologlar, Türkmenistan'daki bir Tunç Çağı bölgesi olan Gonur Tepe'de antik eserler ve kalıntılar keşfettiler.Bu kalıntılar, erken bir Zerdüşt ateş tapınağına atıfta bulunur. Tapınak Zerdüştlük, dünyanın bilinen en eski tek tanrılı dinlerinden biri olarak kabul edilen kadim bir dindir.O evrenin yaratıcısıdır ve iyiliği temsil eder ve kötülük asla ondan gelmez. Zerdüşt'ün Allah'ın peygamberi olduğuna inanır.Bunun yanı sıra tanrı Ahuramazda'nın altı yardımcısı olan birkaç yardımcısı vardır ve bunlar "kutsal ölümsüzler" anlamına gelen Amisha Spentas olarak bilinir. küçük azınlıklarda. |
Zerdüşt Peygamber pers değil, Med kökenlidir. Medlerin Magi aşiretine mensuptur.
Zerdüştlük, M.Ö. 660-583 yılları arasında yaşamış olan Zerdüşt tarafından kurulmuştur.
Zerdüştlerin en büyük ateş tapınağı Rojhelat'ın (Doğu Kürdistan) Bicar kentindedir.
Kürdler’in belli bir bölümü islamdan önce Zerdüştlüğe inanıyordu.
Zerdüştlük inancında ateş ve ışık iyiliğin ve arınmanın sembolüdür.
Kürdler kötülüğün ve karanlığın sembolü Ehriman’a karşı ateş yakarak meydan okurlar.
Ehriman, zerdüştlük inancında, kötülük ve karanlıkları temsil eder.
Zerdüştlüğün ifade ettiği mutlak ikicilikte (dualizm), iyilik ilkesi ya da tanrısı olan Ahura Mazda ile sürekli bir mücadele ya da savaş hali içinde bulunan kötülük ilkesi ya da tanrısı.
Kürtlerin belli birkesimi zerdüştlüğe inanıyordu. Özellikle de Kürdistan'ın Şarezor (Silemani) yöresinde
Zerdüşt inancında ateş ve ışık iyiliğin ve arınmanın sembolüdür. Zerdüştiler, kötülüğün ve karanlığın sembolü Ehrimen'e karşı her yıl ateş yakarak meydan okurlar.
Ehrimen, zerdüştlük inanışında, kötülük ve karanlıkları temsil eder. Zerdüştlüğün ifade ettiği mutlak dualizm'de (ikicilikte), iyilik ilkesi ya da tanrısı olan Ahura Mazda ile sürekli bir mücadele ya da savaş hali içinde bulunan kötülük ilkesi ya da tanrısı.
Zaroastran Tempel in Sharezoor (Slemani). Kurdistan is a multu-religious/faith country. Some of Kurds were Zaroastranians
in ancient time/pre-Islam era and the most of Kurdistan's Zarostranis were from Sharezoor region, the contamporary name: Silemani
"Zerdüşt Medlerden gelmektedir. Avesta, Med dilinde yazıldı."
Antik Tarihçi Gaius Plinius Secundus (M. S 79)
"Zerdüşt, Spitama Med ailesindendir. Önceleri Rey kentinin yetkililerindendi.
Spitma kelimesi, Zerdeşt ailesinin adıdır. Spitma yazılırken manasının unsuru, beyaz ya da beyaz ailesidir."
Hirtsfilud
Fechner, Gustav Theodor & Lasswitz, Kurd
This is a reproduction of The Holly Book of Zaroastranism published before 1923.
Zerdüşt diyor ki: ''Ne var ki kötülükle ele geçirilen bir krallık yok olur.'' Peygamber hazreti Zerdüşt'ün bu güzel sözlerini okurken kafam parsekler tarafından hileyla ele geçirilen bir kürd Med İmparatorluğuna takıldı. Bilindiği gibi II. Kiros, Medlerin (Kürdlerin) son Kralı olan Astiages'e karşı bir saray darbesiyle Med İmparatorluğunu yıkmıştı ve parsekler iktidarı Zerdüşt peygamberin dediği gibi 'kötülükle' hileyle ele geçirmişti. Yine Zerdüşt peygamberin dediği gibi her 'kötülükle' ele geçirilen iktidar yok olmaya mahkumdur. Bakın parseklerin o günden bu yana ellerinde tuttukları parsek devleti nasıl İslam Devleti gibi yıkılmaya mahkum büyük bir kötülük devleti'ne dönüşmüştür. İran'ın da suyu ısınmaya başladı. Hem Türkiye ve hemde İran kötülük ve zulüm devletleri bir bir ve ard arda yıkılacaktır. Yıkılmaya MAHKUMDUR, az kaldı. |
Kurdê Zerdeştî - by M. Lorck 1550
Gerokê danmarkî M. Lorck di sala 1550î de çûye Stenbolê. Herçendî Kurdistan nedîtibe jî, di xeyalê xwe de ev wêne nexşandiye.
Di xeyalê Lork de, Kurdê Zerdeştî
2000 yıllık hewramani kürdçe'siyle yazılmış parşömen Avesta bulundu.
Kürdistan’da zerdeştiler olarak da bilinen bahdinilerden (en kıymetli din anlamına geliyor) kalan ve Avesta’nın Gatalar (gotin) söylev bölümü olduğu sanılan iki bin yıllık bir kitabın bulunduğu açıklandı.
Kadim avestaca olarak bilinen kürdçe’nin Ahuramî (Hawramî) lehçesiyle yazıldığı belirtilen kitabın ceylan derisine arami (ibranice ve arapça'nın kökeni) harflerle yazıldığı ve 20 sayfadan oluştuğu belirtildi. Yapılan incelemelerde kitabın yaklaşık iki bin yıllık olduğu belirtildi.
Şûnwarên Kurdistanê (Kürdistan’ın Mirası) adlı internet sitesinde yer alan bilgiye göre Doğu Kürdistan’ın Hawraman İlçesi’nden bir aile, bulduğu kitaba İran Devleti’nin el koymaması için kitabı Britanya’ya götürdü.
Sitede yer alan bir açıklamada Kürdistan Bölgesi hükümetine çağrı yapılarak ‘Kitabın Kürdistan’a geri getirilmesi için gerekli girişimlerde bulunulmasını istiyoruz. Çünkü bölge hükümeti yasal olarak bütçe ayırarak kitabı satın alabilir’ ifadelerine yer verildi.
Bahdin Dini’nin Peygamberi olan Zerdeşt’e vahi edildiğine inanılan Avesta en eski kutsal tekstlerden olarak biliniyor. Avesta’nın orjinal versiyonunun arap ordularının, Kürdistan’a ve Ecemistan'a girdiği 639 yılındaki Kadisiye Savaşı sonrasında yakıldığı biliniyor. Eldeki Avesta tekstleri arap işgali sonrası Hindistan’a kaçan Bahdini din adamlarının ezberinde kalan bölümlerin yazıya dökülmesi ile oluşturulmuş, 19 yüzyılda ortaya çıkmıştı.
Avesta’nın en eski ve en orjinal bölümleri olduğuna inanılan Gata (Gotin) bölümünün M.Ö 7 YY’da yaşadığına inanılan Peygamber Zerdeşt tarafından söylenen şiirlerden oluşuyor. Bulunun kitabın bu şiirler olduğu düşünülüyor.
Zerdüştlük inancına sahip insanlar Ateşgede tapınağında ibadet ediyorlar 1841
"iyi düşün, iyi konuş, iyi yap"
Kürd Peygamberi Zerdüşt ve Zerdüştîlik
İlham Baraç
|
Zerdüştlerin Kabesi
Nakş-ı Rostam,
İran'ın Fars Eyaleti, Mmorodasht şehrinin kuzeyinde, Takht-e Jamsheed (Persepolis'e) 6 kilometre uzaklıkta bulunan Zankabad'da bulunan antik bir komplekstir.
Bu antik site, elamiteler zamanında İnşaa edilmiş , ancak akabinde Ahamenişler ve Sasanilerin içinde anıtsallık içerir.
Mö 1200'den MS 625'e kadar, dört Ahameniş imparatorunun mezarları, Sasani döneminin önemli olaylarına ait çok sayıda yazıt barındırır.
Kutsal yapı bina nedeniyle her zaman ilgi çekiciydi.
Bu yerde Elam döneminden ahameneşirler tarafından üzeri yeniden inşa edilerek kendi kralları kazılmış kalma harap bir rölyef var ve Sasani döneminde Nakş-ı Rüstem bölgesi de dini ve milli açıdan çok önemliydi.
Şiraz, ''İran''.
(İran'ın bir Fars eyaleti olmasının sebebi İran farslara ait olmayan ve değişik ARYEN (ari) halklarının ortak bir alanı/ülkesi olduğunun işaretidir.
Ta 1925'e kadar adı Acemistan'ın olan Parsistan'ın kralı Riza Şah ırkçı faşist türk lider Atatürk'ün önerisi üzerine Acemistan'ın adını İran olarak değiştirdi)
Kürd Hançeri ile Kötülüğü yok eden Efsanevi Küerd Kahraman Rustemê Zal, Zal Oğlu Rüstem
''Tanrının hoşnut olduğu kişi, insanların toprağını sürüp eken iyi çiftçidir.
Buna karşılık, çift süren öküze ve de güneşe yıkıcı bir nazarla bakan adam var ya, işte odur benim sözümü öldüren.
Hayatı, gücü kötüye kullanmada arayan, iktidarı para kazanmak için arzulayan var ya, işte onlardır bu dünyanın tahripçileri.
Onlar ruhlarını da mahveder, dünyayı da tahrip ederler. Ne var ki kötülükle ele geçirilen bir krallık yok olur''.
Peygamber Zerdüşt
KITAB-E ZEND & PAZEND AVESTA 1260
In 1260 the name of Amed mwas allready known. Zend Avesta became printed in Amed (See the ımage).
When there was Amed, there were no Armenians. Now one of Fetahiaan's sons is out, and he says, "Amed didn't exıst".
Armenians are also FOREIGNERS in our country, just like Persians coming from India to Kurdistan
Armenians migrated from Balkan-Trakia to Kurdistan.
AMED - BELGE:
1260 senesinde Amed adi vardı. Resimde görüldüğü gibi Zend Avesta Amed'te basılmıştır-
.Amed varken ermeniler yoktu. Şimdi Fetahyan'ın oğlularından birisi çıkmış diyor ''Amed yoktur''.
Ermeniler de tıpkı Hindistan'dan Kürdistan'a gelen farslar gibi topraklarımızda YABANCIDIRLAR.
Ermeniler Trakya'dan göç ederek Kürdistan'a geldiler.
KURDÊN XIRISTIYAN
KURDÊN ÊZDÎ
KURDÊN CIHÛ
KURDÊN MUSULMAN
THE RELIGIONS OF KURDS
THE OLDEST TEMPLE IN THE WORLD IN KURDISTAN: KHIRABRESHK (Göbekli Tepe)