HEMEDAN
EKBATANA
Capital of Kurdish Med Empire
679–549 BC

Home  |  Destpêk  |  Ana Sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hamedan (Sonradan verilen bu ad 'medlerin şehri' demektir. Eski adı Ekbatana idi 1884

Kürdlerin ve Dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Kürdlerin kurduğu Med İmparatorluğu'nun başkentiydi.

 

 

 

 

 

 

 

 

KÜRDLERİN ATALARI MED’LERİN EFSANEVİ BAŞKENTİ EKBATANA MED KALINTILARI BULUNDU



Devam eden kazılar sırasında ortaya çıkarılan yeni kültürel kalıntılar, Ecbatana'da bulunduğuna inanılan Medlerin gizemli başkentine yeni bir ışık tuttu. İran'ın batısındaki modern Hemedan şehri.
Ecbatana daha sonra Akameniş krallarının yazlık ikametgahı ve Part krallarının ikametgahlarından biriydi.
Antik Yunan yazarlarına göre şehir,
MÖ 678'de Medlerin ilk kralı Deiokes tarafından kurulmuştur.
Görünüşe göre bu sezon eski bir soruyu cevaplamayı başardık: 'Higmataneh'te Ortanca döneme dair herhangi bir işaret var mı? Üst düzey İranlı arkeolog Mehrdad Malekzade Salı günü ISNA tarafından 'Evet, Medyan mimarisi ve çanak çömleğinin nispeten tatmin edici belirtilerini keşfettik' şeklinde aktarıldı.' dedi.
Tarihçi Herodot, MO5. yüzyılda şehir yedi eşmerkezli duvarla çevrili olarak tanımlanmıştır.
Ecbatana'nın MÖ 550'de Pers kralı Büyük Kiros tarafından Medya haklarından alındığı ve MÖ 330'da oğlu Ahameniş'in haklarının Büyük İskender tarafından alındığını yazıyor.
”Hegmataneh Müzesi'nin önünde, Fransız uzmanların 1913'te Chaal Shotor ("Deve Deliği") olarak bilinen, şimdiki ve geçmişteki bir atölye açılışının yapıldığı, 2,5 x 2,5 metre ölçülerinde üç hendek kazdığı bir yeri keşfetmeye odaklandık.... 320 cm derinlikte bir taş duvarın kalınlığına rastladık.”
"Bu duvar, [İranlı mimarlar] Dr. M.R. Sarraf ve Dr. Mesud Azarnoush'un önceki arkeolojik mevsimlerde Hegmataneh'te kazdıkları mimarilerden dört metreye yakın daha alçak göründüğünü fark ettik" dedi.
Dr. Para, üzerinde çalıştığı yüz seviyesinin altına düşmedi ve Dr. Azarnoush, Hegmataneh tepesindeki ilk mimari kalıntı sırasının (o özel konu) baktığı yer olduğuna inanıyordu, bu arada Deşifre edebildik, Hegmataneh'in kalıntılarını gösterdiği yer. yaklaşık dört metre. yüzün altın renginde.
Azarnoush'un ortak yazdığı bilimsel bir makaleye göre, Orta Zagros sıradağlarının doğu ucunda yer alan Tepe Hegmataneh bazı zor sorularla karşı karşıya: Ne zaman ve kimin emriyle “Standart Mimari Model (SAP)” inşa edildi? Orası? Veya SAP'nin işlevi neydi?
Fransız Asurbilimci Charles Fossey (1869 – 1946), 1913'te altı ay boyunca Tepe Hegmateneh'deki ilk kazıyı yönetti. Alman ve Amerikalı bir arkeolog olan Erich Friedrich Schmidt (1897 – 1964), 1935 ile 1937.
Malekzadeh, "Yeni kazılan malzemeler üzerinde henüz radyokarbon tarihlemesi gibi özel testler yapılmadı ve fiziksel ve kimyasal testler yaparak, elde edilen kültürel malzemelerin geçmişini daha güvenilir bir katsayı ile ifade edebiliyoruz" diye ekledi.
Malekzadeh, Tepe Hegmataneh'in önemiyle ilgili olarak, "Hegmataneh tepesi, Roma, Atina, İskenderiye ve Babil gibi [eski zamanların] en önemli arkeolojik alanlarından biridir" dedi.
Herodot şöyle yazar: "Deiokes onlardan kendisi için kraliyet haysiyetine layık bir saray inşa etmelerini ve onu bir mızraklı muhafızla güçlendirmelerini istedi. Ve Medler öyle yaptı: çünkü onlara söylediği toprak parçasında ona büyük ve güçlü bir saray inşa ettiler [...]. Şimdi Ecbatana olarak adlandırılan, birbiri içinde daireler çizen büyük ve güçlü duvarlar inşa etti. Ve bu duvar o kadar yapmacık ki, bir daire diğerinden sadece siperlerin yüksekliğiyle daha yüksek. Ve bir dereceye kadar, sanırım, zeminin doğası, bir tepe üzerinde olduğuna göre, bu amaca yardımcı oluyor; ama çok daha fazlası sanat tarafından yapılmıştır, çünkü dairelerin hepsi yedi adettir. Ve son çemberin içinde kraliyet sarayı ve hazineler var.
Başlıca Hagmatana Tepeleri bölgesinde keşfedildi.
Bu duvarların en büyüğü, yaklaşık olarak Atina'nın etrafındaki duvarın çevresine eşittir; ve birinci çemberin siperleri beyaz, ikincinin siyah, üçüncünün kızıl, dördüncünün mavisi, beşincinin siperleri kırmızıdır: böylece tüm dairelerin siperleri çeşitli renk tonlarıyla boyanmıştır ve son ikisinin siperleri vardır biri gümüş, diğeri altınla kaplanmıştır. Bu duvarları daha sonra Deiokes kendisi için ve sarayının çevresine inşa etti ve emrettiği insanlar duvarın etrafında yaşamalarını sağladı.
Yunan tarihçi Atinalı Xenophon'a (c.430-c.355) göre, Ecbatana, Ahameniş krallarının yazlık ikametgahı oldu.
Sarayları, Yunan tarihçi Megalopolis'li Polybius tarafından anlatılıyor.
Şehrin dünyadaki diğer tüm şehirlerden daha zengin ve daha güzel olduğunu yazıyor; Hollandalı tarihçi Jona Lendering tarafından 1996'dan beri yazılan ve sürdürülen eski tarih üzerine bir web sitesi olan Livius'a göre, duvarı olmamasına rağmen yapay bir teras üzerine inşa edilmiş saray.
2000 yılında ortaya çıkarılan bir yazıt, Ahameniş kralı Artaxerxes II Mnemon'un (404-358) Ecbatana'da sütunlu bir teras inşa ettiğini gösteriyor. Hemedan'ın yaklaşık on iki kilometre güneybatısında, Darius I ve oğlu Xerxes'in kayaya oyulmuş yazıtlar olduğu Gandj Nameh vardır.
The Histories adlı eseriyle tanınan Helenistik dönemin Yunan tarihçisi Polybius, inşaatçıların gümüş ve altınla kaplı sedir ve selvi ağacı kullandığını anlatır.
Çatı kiremitleri, sütunlar ve tavanlar gümüş ve altınla kaplanmıştır. Makedon kralı Büyük İskender'in işgalinde sarayın değerli madenlerinden arındırıldığını, geri kalanının ise Antigonus ve Seleucus dönemlerinde ele geçirildiğini ekliyor.
Daha sonra Ecbatana, bazen Epiphaneia olarak adlandırılan Seleukos ve Part İmparatorluklarının başkentlerinden biriydi.
Sarraf, yukarıda belirtilen sorulara güvenilir yanıtlar bulamadı. İkinci tur kazı (12. ila 15. sezonlar) Azarnoush tarafından 2004'ten 2008'e kadar dört sezon boyunca üstlenildi, bu kazıların amacı “sitenin tarihini ve stratigrafik sırasını netleştirmek” idi.
Ecbatana'nın, antik kentin yeri kısmen daha önce hiç kazılmamış olan modern Hemedan kentinin içinde yer aldığından, onlarca hatta yüzyıllarca bir gizemle sarmalanmış bir bilmece olarak kaldığı düşünülüyor.
Yunanlı tarihçilerden Herodot tarafından Ekbatan üzerine yazılmış bir çok belge vardır. Heredot Ekbatan'ın Med Kralı Diyako tarafından kullanıldığını belirtiyor.
Herodot; Diyako'nun tüm Med halklarının bir çatı altına toplayarak büyük-güçlü bir evin geneline atarak Ekbatana' yi bu güçlü devletin krallığını söyler.

 

 

 

 

 

 

 

 

Med (Kürd) Kralının heykeli, Hamedan Antik Şehri

Medler (kürdler) Asur Kralı III.Tiglat Pilser'in döneminde (M.Ö 745 - 727) büyük bir işgale uğradılar ve ağır vergiler ödemek zorunda kaldılar.

Katliam ve zorbalık karşısında Med aşiretleri birlik olmaya karar verdiler.

Heredot'un da değindiği 'Medlerin Birliği' olayı Asur işgalini sonlandıran büyük bir adım olmuştur. Medler arasında güçlü bir Aryan kabilesi olan Arizantas'da (Zendo) bulunuyordu.

 

 

''.. bu üniforma zaten medlerindi, pers kaynaklı değildi.'' Heredot
Syf 540..

Pers adı bile kürdlerin derin eski tarihi kadar asla kıyaslanamayacak kadar çok yenidir.


Med İmparatorluğuna bağlı yer isimleri:
Tarvi, Sanqibuti, Danaku, Silxazi, Qinzin, Kinqiştikenzax, Kindu, Nişa
Medlerin başkenti Ekbatan (Hamedan) şehriydi.

''Medler, Ksenofon'un bahsettiği Kardukların (Kürdlerin) atasıdır. Karduklar modern Kürdlerdir...''
M. Chahin

 

 

 

 

 

 

Hamedan şehri minyatürü... (Matrakçı Nasuh)

Deyok (M. Ö 710 - 657) Med kabilelerini bir araya getirip Med Devletini kurdu. Kabileleri 'Hagmanata' Hamedan şehrine getirdi.

Kürdler tarafından kurulan dünyanın ilk şehirlerinden biridir.

 

 

 

1885 tarihli gravür…

Medlerin son kralı Astyages, II.Cyrus’a savaşta yenildi.

Cyrus kürdlerin başkenti olan Ecbanata‘ya Hamedan) giriş yapıyor. Medlerin başkenti yağmalandı ve antik şehir yıkıldı.

 

 

 

 

MED EMPIRE

 

HEMEDAN KURD RUG

 



KURDISH CITIES

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum