Ett klick för miljön kan ge dig rent samvete

 

Kurdi Rad och David Johansson driver sökmotorn Growyn. Vinsten skänks till välgörenhet


Foto: Henry Lundholm Ett klick för miljön kan ge dig rent samveteEtt klick och ditt dåliga samvete är som bortblåst. Nu skänker vi mer och mer till välgörenhet på Internet.


Ett klick och ditt dåliga samvete är som bortblåst. Nu skänker vi mer och mer till välgörenhet på Internet.

För fyra år sedan träffades Kurdi Rad, 29, och David Johansson, 27. Nu driver de sökmotorn Growyn tillsammans. Men till skillnad från Google och Yahoo så skänker Kurdi och David all vinst från sajten till välgörande ändamål.


I dag besöker ungefär 1 000 personer om dagen sökmotorn. Målet är att de ska ha 50 000 besökare om dagen innan årets slut. Då räknar man också med att kunna skänka ett sexsiffrigt belopp till bland annat Naturskyddsföreningen och Barnens Regnskog.


– I längden hoppas vi få in så mycket pengar att vi kan anställa personal och ta ut lön så vi kan leva på det. Men ibland måste man göra saker som inte handlar om en själv, säger David Johansson.


Han och Kurdi vill dra sitt strå till stacken. De är båda starkt engagerade i miljö­frågor och orättvisor och hoppas genom sin affärsidé att fler ska ta sitt ansvar.


– Det är ju ett enkelt sätt att bidra till miljön utan att det kostar något. Allt man behöver göra är att byta sökmotor, säger Kurdi Rad.


Kurdi och David tror att det är en samhällstrend att man försöker hitta på nya sätt att idka välgörenhet.


– Traditionella välgörenhetsorganisationer behövs men det finns också ett behov av nyskapande idéer, säger David.


Erik Zachrison, generalsekreterare på Frivillighetsorganisationernas insamlingsråd, håller med om att det är en ny trend vi ser.


– Vi ser att det är en trend att donera på Internet. Det är inte det största sättet att skänka pengar på, det är fortfarande genom inbetalningskort, men det ökar. De flesta stora organisationer har sett till att man enkelt kan bidra med pengar online.
Andra sätt som blir alltmer populära är att skänka pengar genom sms och autogiro.

 


GROWYN -
den nya sökmotorn!

 

 

METRO:
http://www.metro.se/2009/05/26/37432/ett-klick-for-miljon-kan-ge-dig-rent-/index.xml