MIHEMED DEHSIWAR

Home †|††DestpÍk††|††Ana Sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mehmed är född i staden Batman (Êlih på kurdiska) i norra Kurdistan 1959. Efter gymnasial utbildning i staden Batman kom han i statsvetenskapliga institutet i Turkiet men tvingades avstå från att läsa där eftersom han blev efterlyst på grund av sina politiska åsikter direkt efter militärkuppen 1980. Under samma period fängslades hundratusentals kurder av den militära regimen.

Politiska fångar fick outhärdlig tortyr, hundratals mördades i fängelserna och tusentals blev fysiskt och psykiskt skadade; dessa skador skulle bestå livet ut för de allra flesta. Enligt statlig statistik fängslades över 1,2 miljoner människor från olika politiska åsikter och förhördes samt torterades av polisen. Förföljelsen blev outhärdlig för samtliga politiska motståndare. De som hade tur och möjlighet kunde flytta till utomlands för att slippa fängelse och tortyr.

Mehmed flydde undan förföljelse och förtryck som många kurder till Europa och kom till Sverige 1983 som politisk flykting. Så småningom började skriva på kurdiska och översätta från svenska.

 

Förteckning över Mehmed Dehsiwars verk:

 

 

 

 

 KURDISH AUTHOR

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum