GIRÊ KORTIK - KORTIK TEPE

DEN EUROPEISKA KULTURENS RÖTTER ÄR I ÖSTER OM GREKLAND i Girê Kortik/ Kortik Tepe i HISTORISKA KURDISTAN

Home †|††DestpÍk††|††Ana Sayfa


År 2003 började Dr Klaus Schmidt från det Tyska arkeologiska institutet med sina arkeologiska utgrävningar i den historiska kurdiska staden Urfa - Urha där en stor stenblock hade upptäckts när en kurdisk bonde plöjde sin mark. Det visade sig att det var en av de T-formade megaliterna som hade rests för cirka 13 000 år sedan som finns i den kurdiska byn Khirabreshk, fast man gavs platsen det turkiska namnet Göbekli tepe.

Nu när en av de äldsta boplatserna i mänskligheten historia Hasankeyf (kurdiska: Heskîf) ska dränkas under vatten, upptäckte man en stenkast därifrån en ny historisk plats vid namn Girê Kortik som på turkiska döptes till Kortik Tepe. Turkar kommer att dränka denna historiska boplatsen med vatten för att skapa en jättelik vattendamm i den historiska Hasankeyf området. Man har redan brörjat spränga Hasankeyf med dynamit.

Vad innebär detta? Detta innebär att man hinner tyvärr inte ingående studera och utforska denna för mänskligheten mycket viktiga boplats som dessutom tros vara den hittills kända äldsta boplatsen! Den har en lång historia på 12 500 år.

Från finnmaskig vävkonst till tillverkning av fiskekrok som är likt den ultra moderna dagens krokar, från tillverkning av verktyg till hussbyggekunnande, från kirurgiska instrument till institutionalisering av religionen. Det socialt organiserade livet här har börjat 10 450 år sedan f Kr. Dessa första socialt organiserade människor byggde hus och blev bofasta innan de lärde sig odlingskonsten. På detta sätt är detta fynd historieomdanande. Hittills har man trott att människan gick över det bofasta sociala livet efter hon började odla växter och tämjde djur. Med denna fynd och med det fyndet man gjorde 2003 i Urfa - Urfa kulkastades denna hypotes.

I den nystartade arkeologiska utgrävningen i Girê Kortik har man hittills lyckats gräva ut 12 tusen utställningsbara kulturhistoiska objekt av cirka 20 000 totalt. Det innebär att det måste finnas ännu flera object att gräva fram i hela det området eftersom den förhistorksa byn Girê kortik kan inte bestå av några få enstaka hus.

UNESCO och hela världsamfundet måste stoppa islamistiska Turkiet från att de förstör alla våras gemensamma kulturarv på detta sätt.

Ett annat problem är att tillskrivningen av dessa hittade objekten i utgrävningsplatserna. Både turkar och vissa obelästa och oinformerade skribenter i Väst brukar tillskriva dessa historiska fynd till ett visst folk på grund av politiska och religiösa orsaker. Trots att det finns dokumenterade historiska källor som visar att kurderna har bott i Kurdistan åtminstånde sedan 4000 år, allt man gräver upp tillskrivs till antingen till araberna, armenierna eller assyrierna. Ingenting till kurderna! Man brukar tillskriva allt man har hittat till turkarna som är mycket ny i området jämfört med urbefolkningen i området. I en av utgrävningarna som gjordes tidigare hittade man en tanduri ugn som tillskrevs till turkarna!

Dessa så kallade arkeologer och forskare är ytterst politisk vinklade eller obelästa personer som inte vet att i de forna tiderna dessa objekten härstammar ifrån fanns inte politiska nationer som idag.

18.08.2017

Goran Candan

 

 

Den första boplatsen någonsin vid Tigris stranden i alldeles närheten av den historiska staden Amida - Agusta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KURDISTANS
FÖRHISTORISKA PLATSER & RUNER

 

 

HISTORISKA KURDISTAN - Civilisationens grogrund


DET INDOEUROPEISKA SPRÅKET PRATADES FÖR FÖRSTA GÅNGEN
AV DE FÖRSTA BÖNDERNA I ÖSTER OM KAPADOKIA VID TIGRIS FLODEN - Nature, Autumn 2003

 

 

OBJECTS OF HISTORICAL KURDISTAN

 

 

KURDISTAN - Civilisationens grogrund

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum