Av KEMAL BADILÎ

Nivîsevan, siyasetmedar
1923 - 1975

Home  |  Destpêk  |  Ana Sayfa

 

Av.Kemal Badilli

17 Ekim 1962 yılında türk meclisi'nde yaptığı konuşmada; 'Madem Türkiye, kürdlerin de devletiyse, o zaman neden kürdler öldürülüyor?' diye sorarak,
kürd halkına karşı varolan sinsi imha ve tasfiye planına dikkat çekmişti.

 

 

 

Kürdler ve kürdçe üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen siyasetçi ve avukat Kemal Badilli 1923 yılında Urfa merkeze bağlı Axizxan köyünde dünyaya geldi ve badilî aşiret'ne mensuptur.

Kemal Badilli’nin babası, k ürtler arasında Kor Seîd Beg olarak da bilinen Badilli Sait Bey, annesi ise Zeyde Xanım’dır. Türkiye adındaki devletin kuruluş yillarırda kendi maiyetindeki gençlerle bir gurup kurmuş ve savasmmış olan Badilli Seid Bey, Diyarbekir Istiklal Mahkemesi’nde yargılanmış ve beraberindekilerle birlikte Suriye’ye sürgün edilmiştir.

İlk ve orta öğrenimini Urfa’da tamamlayan Kemal Badilli, 1938'de İstanbul’da Kabataş Erkek Lisesi’ne başlamıs ve 1943 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydolmuştur. Mezun olduğu 1950 yılından sonra Urfa’ya dönerek avukatlık yapmaya baslamıştır.

1961 seçimlerinde Yeni Türkiye Partisi’nden milletvekili olarak türk meclise girdi

Türk meclisi'nin açık bir oturumunda k ürdlerin haklarının tanınmasına dair konuşmalar yaptı ve meclis kürsüsünde 'kürtlerin ayrı bir millet olduğunu, herkes gibi onların da hak ve adaletinin temin edilmesini' istedi. Bu olaydan sonra Yeni Türkiye Partisi’ndeki türk şövenisti olan arkadaşlarıyla aralarında ayrrılık oluştu ve partisinden istifa etti.

Meclisteki en hararetli tartismalarda dahi ödün vermediği nezaketi dolayıyla “Cenab-i Kürt” olarak tanındı. Kemal Badilli iyi bir hukukçu olduğu gibi iyi bir kurdolog'du.

Kürdçe’nin bütün lehçelerine vâkıf olan Kemal Badilli milletvekilliği sırasında bir k ürdçe gramer üzerine çalıştı ve 1965 yılında 'Türkçe İzahli Kürtçe Grameri - Kurmancî Lehçesi' adıyla bir kitap yayımladı.
Bu Türkiye'de ilk Kürtçe gramer çalismasiydi.

Bu dönemde kürd dili ve dil tarihi üzerine yoğunlaştı. Bir kürdçe sözlük çalısmasına girdi 60.000 kelimeden oluşan bir Lugat hazırlamıştı ve Kürdistan’ın çesitli mıntıkalarını dolaştı. .Fakat bu lugati bastırmaya ömrü yetmedi.

Kemal Badilli 1966'da İtanbul’a göçtü. 1975 yılında yaşama gözlerini yumdu.

Üç çocuk babası olan Kemal Badilli’nin yayımlanmış eserleri şunlardır:

- Türkçe Izahli Kürtçe Gramer - Kurmancî Lehçesi,
- Türkçe Açiklamali Kürtçe Lügat,
- Kürtlerin Sosyolojik Durumlariyla Ilgili Ilmi Bir Etüd,
- Şi’rê Kurdî.

 

Türkiye'nin kürdlerin de devleti olduğu ORTAK VATAN YALANINA daha o zaman DİKKAT çekmişti..

''Madem Türkiye, kürdlerin de devletiyse, o zaman neden kürdler öldürülüyor?'' diye sormuştu.

Hürmetle ve minnetle anıyoruz..

ÖNEMLİ NOT: M.Kemal Atatürk; “Bu vatan türk ve kürtlerin ortak vatanıdır. Kürtler milliyet olarak serbestçe gelişmeli. Toplumsal ve sosyal hakları tanınacaktır,” dediği iddia edilmektedir.
Belki de böyle bir söz söylemiştir. Ama onun bu sözleri sadece taktiksel bir söylem idi. Kürdlerin desteğine ihtiyacı olduğundan böyle konuşmuştu.
Kürdler günümüzde doğal olarak işgalci-ırkçı türk anayasasında yer almamakla birlikte, kürdlerin anadilde eğitim hakları bile tanınmamaktadır. Kürdler hem resmiyette ve hemde pratikte hala yok sayılmaktadır.
Kürdlerin vatanı Kürdistan Türkiye'nin işgali altındadır.
Hem işgal, hemde demokrasi, eşitlik ve özgürlük asla bir arada olamaz.
Ortak vatan sözünü sarfeden türk, haksız olduğu kadar da ırkçı ve ahlaksız olduğu için bu sözü sarfetmektedirler. Ortak vatan sözünü sarf eden bir kürd ise, hem varlığı bile inkar edilen kürd halkına ve hemde türk ordu işgali altında inleyen Kürdistan'a ihanet etmektedir.

 

 



NAVDARÊN KURD

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum