JAPON EDEBİYATINDA KÜRDLER

Home  |  Destpêk  |  Ana Sayfa

 

 

Kawa ve 7 oğlu, Kürtlerin hikayesi

2015 yılında Etsuko Nosaka () ve Armanc Shakeli tarafından yazılan Newroz Kürd Destanı'nı konu alan ilkokul çocukları için yazılmış resimli hikayedir.
(Vakkas Çolak)

 

 

 

 

 

 

 



Japon edebiyatında Kürtler üzerine yazılan çalışma, Japon edebiyatının meşhur macera romanı yazarı Funado Yoichi tarafından 1991 yılında yazılan (The Sand Chronicle) Kum Kronolojisi isimli romandır. Yazar bu romanı yazmak için Iran ve Kürdistana seyehat etmiştir. Roman konu olarak ortadoğuda bağımsız bir devlet kurmaya çalışan kürdleri ve mücadelesini konu alıyor. Kürdler daha önce bir kez devlet kurdukları ve silahlı isyanların düzenlendiği ve Kutsal Toprak olarak kabul ettikleri Mahabad'da bir araya geliyorlar, Iranda islam devrimi olmuş ve Kürdler de kendi kaderlerini tayin etme hakkını kulanarak tekrardan bağımsız bir devlet kurmak için savaşacaklar ancak karşılaşılan en büyük sorun ise silahların eksikliğidir. (Vakkas Çolak)

 

 

 

 

 

 

 

 

Golgo13
- Saito Takawo tarafından yazılan Golgo13 (13) serisinin dört farklı hikayeden oluşan 118`inci cildinde son hikaye olan Yaşlı Aslan adlı hikayede Kürtler ve ulusal kurtuluş mücadelesinin sembollerinden Mustafa Barzani'yi ve mücadelesini anlatmaktadır.

-Kürt yıldızı; Japonca adıyla (Kurdo no Hoshi) Yasuko Yoshikazu () tarafından 1986 yılında yazılıp Kürtleri konu edinen ilk çizgi romandır. Altı cilt olarak yazılmıştır.
(Vakkas Çolak)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1975 yılında yazar araştırmacı ve işadamı kimliği ile Japonya`nın en büyük inşaat firması olan Taisei de üst düzey yöneticilik yapmış yazar Suguru Igarashi`nin yazdığı Kürt Çiçeği isimli romanıdır. Yazar kelebekler üzerine araştırma yapan bir akademisyendir. Gerçek hayatta da hayatının büyük kısmını Kelebekler üzerine araştırmalar yaparak geçiren bir biyologtur. Bir iş seyehati için gittiği Irak'ta Kürdistan'a uğrar.
(Vakkas Çolak)

 

 

 

 

 

KURDISH DIGITAL REGISTER

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum