EŞKANIYAN
Scythians - Skyterna
İskit Kürdleri

Home  |  Destpêk  |  Ana Sayfa

 

 

 

Scythians, a nomadic tribe that inhabited the area from about the ninth to the second century BC.

İSKİT KÜRDLERİ

Kürdler neden ÇOK 'KAVİMLİ' ve ÇOK BÜYÜK NÜFUSLU bir millettir??
-- Buğdayı ilk eken kavim nüfus bakımından ilk büyüyen kavim oldu. Çünkü yemek ne kadar çok artarsa nüfusta mevcut yemek oranına göre artar. SONRA KÜRDLERİN HALA GÜNÜMÜZE KADAR DEVAM EDEN BÜYÜK MİLLİ VE TOPLUMSAL ÇELİŞKİSİ OLAN TOPRAK ANLAŞMAZLIKLARI yüzünden ilkel kürdler arasında başgösteren anlaşmazlıklar TARİHİN bu ilk çoğalma şansını yakalamış ilk medeni kavmi kürdleri değişik taifelere böldü. Kürd aşiretleri böyle türedi. Aşiretler, ekilebilir toprak anlaşmazlıkları üzerine meydana geldi. Bunlar zamanla anlaştılar ama zaman zaman da birbiriyle savaştılar.
İşte size kürd tarihinin NEOLİTİK dönemden ta günümüze kadar olan tarihinin ANA HATTININ özeti budur:

Medler ve İskitler arasındaki ilişki
_Çivi yazılı kaynaklarla Iškuzaya
_Aryan kaynaklarında Sakā, ancak bu terim kuzey ve doğu Avrasya bozkırlarında yaşayan Doğu İskitlere tahsis edilmiştir.
_Göçebe ve hareketli bir yaşamla karakterize edilen eski Aryan halklarından biridir ve adlarının anlamı okçulardır.
_ Medler ve İskitler etnik ve kültürel bağları paylaşıyor.
Aynı dilde iletişim kuruyorlardı.
_ İskitler, Ninova'ya saldırmayı planlayan med Kral Khashatrita ile ittifak kurdular ancak kısa sürede ittifaklarını bozarak Asurlularla ittifaka geri döndüler.
Bu durum Medlerin Asur egemenliğinden kurtulma arayışlarını boşa çıkardı ve Medlerin düşmanı haline geldiler. .
Asur kralı Esarhaddon'un İskit lideri Partatao ile bir anlaşma imzaladığı ve bu anlaşmanın İskit kralı ile bir Asur prensesi arasında siyasi bir evlilikle sonuçlandığı yer. Kaynaklar onun aslında Shirua Eretret adlı Asur kralının kızı olup olmadığı konusunda farklılık gösteriyor ve bu Kral Esarhaddon'un tanrı Şamaş'a danışarak şunları söylediğini belirtti:
• “Tanrı Şamaş, büyük efendi, sana sorduğum şeyin son cevabını bana ver, İskitlerin kralı Partata, şimdi sana göndermiş olan
Asur kralı Esarhaddon'a habercileri şöyle diyor:
Asur kralı Esarhaddon ona evlenme teklif ederse kralın kızı
İskitlerin kralı Partataau, evlenmek üzere olan kızıyla konuşuyor mu?
Barış, samimiyet, doğruluk, dürüstlük ve dürüstlük sözleriyle
Asur Kralı Esarhaddon'a”
Med kralı Kheshatrita, ittifaklar kurmak ve Asurluların MÖ 653'te Mısır cephesiyle meşguliyetlerinden ve Elamitler ile yaptıkları savaşlardan yararlanmak için geri döndü. Ninova'ya saldırdı, ancak İskitler Medya'ya arkadan saldırdı ve iki taraf arasında 20. yüzyılın yazında bir savaş gerçekleşti. Aynı yıl Kral Khashatrita'nın öldürüldüğü, Medler ve müttefiklerinin yenilgiye uğratıldığı, Bazı kaynaklarda kralın saldırıya uğradığı, Khashtarita'nın İskitler tarafından öldürüldüğü belirtiliyor.
- Medya ülkesi M.Ö. 653 - 625 yılları arasında 28 yıl boyunca İskit egemenliği altında kalmıştır. İskit lideri “Madis” Medya ülkesinde iktidarın sahibi olmuş ve Medyanlara haraç dayatmıştır. Medyan askeri kampı yıkılmış ve Medyan askeri kampı çökmüştür. Kendi bayrağı altına aldığı birçok eyalette hegemonya kaldırıldı.İskitler ayrıca Asurlulara topraklarını komşu bölgelere saldırı ve baskınlar için üs haline getirmeleri için geniş bir alan açtılar.İskitler merkezi bir sistem kurmadılar, ancak daha ziyade kabile temellerine dayanan bir sistem kurdu.
Babasının İskitler tarafından öldürülmesinden 20 yıl sonra henüz genç olan Hüsrev tahta çıktı ve onlarla barış yaparak 8 yıl daha süren zorlu koşullarını kabul etti.
Hüsrev sonunda İskit hegemonyasından kurtulmaya karar verdi ve İskitlerin Küçük Asya'ya yönelik saldırılarla meşgul olmalarından yararlandı.
Böylece gizlice orduyu yeniden örgütledi.
_ Medlerin savaş yöntemlerini ve okçuluk yöntemlerini deneyimli İskitlerden öğrendiğini ve birçok genç Med'in bu savaşçıların elinden eğitim aldığını belirtmekte fayda var.
- MÖ 625 yılında Hüsrev, İskit liderlerini ve üst düzey liderlerini bir ziyafete davet ederek onları şarapla sarhoş etmiş, daha sonra kendisi ve askerleri, onların ihanetine ve babasını öldürmelerine misilleme olarak onlara saldırıp onları tamamen öldürmüştür. Medya ülkesi üzerindeki İskit hegemonyası sona erdi ve ardından Hüsrev, Herodot'a göre savaşmak için İskit savaşçılarını ve savaşçılarını kuvvetlerine dahil etti.
Bazı kaynaklarda Medlerin İskitlere karşı kazandıkları zaferin yıldönümünü her yıl kutladıkları ve bu olayın onlar için ulusal bir bayram haline geldiği belirtiliyor.
_İskit liderleri ile Kral Kayhusrev arasındaki anlaşmazlık nedeniyle İskit tehdidi tekrar bölgeye geri döndü.Medya kralı, Babil kralı II. Nebukadnetsar'ın (MÖ 604 - 562) desteğiyle onları güçlü bir şekilde vurarak eski yerlerine dönmeye zorladı. M.Ö. 593 yılında Kafkas Sıradağları'nın ötesindeki anavatanıydı ve herhangi bir siyasi veya askeri faaliyet olmaksızın Medyan toplumuna entegre olmaya zorlanan sadece birkaç kişi kalmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto, Saqiz'lı kürd kadınları.

İskit / Sakaların adı hem Kürdistan'ın en kuzeyinde Sakî, Saka, Saqa aşiretlerinin isminde hem de Bokan’ batısına düşen Saqiz şehrinin isminde korunmuştur. Saqiz'ın doğusunda Sakawend aşireti hala varlığını korumaktadır.
Sakaların bir kolu olan Sarmatlar da günümüzde Xerza aşiretlerinin bir kolu olan Sarmî aşiretinde ismini korur. Yine aynı şekilde Aryenlerin Kürdistan'daki en kalabalık kolu olan ve Sakalara da isim veren Sagartyanların ismi bile Zagros dağlarının adında yaşamaktadır.
Aryenik göçler kabaca M.Ö 3000'lerde başlamış ve M.S. 200'lere kadar devam ederek Kürdistan’daki Aryenleşmeyi sağlamıştır. Bu göçler çoklukla Kürdistan’ın güneydoğusundan kuzeybatısına doğru, takip edilebilir bir göç çizgisi halindedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir ay boyunca İskitlerin dinine odaklanmamı, Herodot'un hem İskit inancına hem de genel Hint-Avrupa inançlarına bir çerçeve eklemek için onlar hakkında nasıl yazdığını inceleyerek bitireceğim. Yunan tarihçi ve filozof Herodot'a göre İskitler, yedi ana Yunan Tanrısı ile karşılaştırdığı bir “Heptad” ya da yedi Tanrı ve Tanrıça'ya tapıyorlardı.

Kraliyet İskitlerinin (Japonya İmparatoru'nun Daimyo'ya nasıl hükmedeceğine veya bir Kağanlığın diğer kabile liderlerine hükmeden bir Han'dan oluşmasına neredeyse benzer bir yönetici sınıf grubu olan) sekiz Tanrı'ya ibadet ettikleri söyleniyordu.

Macaulay'a (1904) göre, bu Tanrılar Hint-Arian grupları arasında yaygındı ve diğer Hint-Avrupa inançlarında ve kültürlerinde görülebilen üçlü bir gruba benzer üç sınıfa ayrıldılar.

Bu Tanrıların her biri için, onu bir adım öteye taşıyacağım ve onları İskitlerin ortaya çıkardıklarına yakın veya Hint-Avrupa pagan inançlarının çağdaş anlayışıyla karşılaştırılabilecek diğer Hint-Avrupa kültürleriyle karşılaştıracağım.

Birinci Kademe: Bu, Ateş ve ısının Alev Tanrıçası, Tabiti'ydi (Ταβιτ). Herodot, onu ocak ve Tanrıça Hestia ile özdeşleştirir. İskit kabilelerinin (ve diğer Bozkır kabilelerinin) yarı göçebe doğası ve kamp / şenlik ateşi göz önüne alındığında bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Güneşe bir Tanrıça olarak tapan ritüel yangınlar (Goma / Homa veya evrimleşmiş Zerdüştlük kutsal ateşleri) çok yaygın IE özellikleridir ve kurban şemasına ve yaşam tarzına iyi uyum sağlar. Tanrı Agni'nin fedakarlık ve kurbanlık ilahinin birincil Vedik tanrısı olduğunu ve ateş unsuruyla temsil edildiğini belirtmek isterim. Yüce ilahi olmasa da, Agni, diğer Tanrılara erişim veya teklif verme kapısı olarak görüldüğü için, genellikle tapılan veya bahsedilen birincil kişidir. Eşinin adı Svaha. Genellikle hem Vedik bağlamda hem de Budist bağlamda onun adına dualar bitirilirdi. Svaha'nın ocak ve yüzeysel ateş olarak ve Tabiti'nin birincil Tanrıça olarak olası bağlantısı oldukça muhtemeldir.

İkinci Kademe: Bu kademe, yaratma ve yapı kademesi olarak kabul ediyorum. Bu aşama ile, fiziksel alemin ve kozmosun başlangıcını ve Gök Babası ile Dünya annesinin cinsel ve yaratıcı güçlerinin bir kombinasyonunu görüyoruz. Gök Babası, Herodot'un Yunan Zeus'la kıyaslandığında uygun bir şekilde Gök Babası Papaios (Παπαῖος) olarak anılır. Karşılaştırmalı Hint-Avrupa çalışmalarına aşina olanların çoğu, Gök Baba'nın isimleri arasındaki etimolojik bağlantıyı fark edecekler. Dünya Ana, Api (Ἀπί) olarak adlandırıldı ve hem toprak hem de doğum suları ile eşitlendi. Herodot onu Gaia ile özdeşleştirdi, ancak diğer Nehir Tanrıçalarına ve Dünya Tanrıçalarına, hem IE hem de Sümer'e benzediğini söyleyeceğim. Slav Mokosh da Dünya Tanrıçasıdır, ancak aynı zamanda nem kelimesiyle de aynıdır ve Meryem kültüne Hıristiyanlaştırılmıştır (Ivanov 1994). Şunu da belirtmek gerekir ki, Anne ve Gök babasından doğan ilahi çocuğun nehir vaftizi ve ibadeti, Hıristiyanlıkta benimsenen ortak bir motiftir. Hindistan'daki çeşitli nehir ve su ritüellerine veya Germen ve Keltçe nehir tanrıçalarına bakılabilir. Api, Anahita ve Avestanca su (Api) kelimesinin birleşme fikriyle uyumlu olabilir. Yeryüzünde şifa vermek, beslemek, gübrelemek ve su vermek, ilahi tanrıçayı doğurmanın özüdür.

Geçmişte mide bulandırıcı bir reklam yazmadığım, Gökyüzü babası hakkında burada yazabileceğim çok fazla şey yok. O, Tanrıların Kralı ve genellikle düzenin koruyucusu veya yapı veya yaratıcı olayların katalizörüdür.
Nihayetinde, ilahi çift bu bağlamda kolayca anlaşılır.

Üçüncü Kademe: Üçüncü kademede kalan 5 Tanrı var.

İlk olarak, her ikisi de Afrodit veya Venüs'ünkine benzer bir doğurganlık tanrıçası olan, ancak egemenlik, güç ve rahiplik becerileriyle ilişkilendirilen Artimpaşa (Ἀρτίμπασα) veya Argimpaşa'dan (Ἀργίμπασα) bahsedeceğiz. Bu, Indic Devi'nin birçoğunda, ama aynı zamanda Cermen Freya'da ve başlangıç ​​ayinlerinin ve tanrısal gücün Tanrıça ibadetiyle ilişkilendirildiği çeşitli Kelt Tanrıçalarında da görülebilir (bu Tanrıçaların çoğunun yerine Hıristiyan Meryem kültüne benzer şekilde) yayılmış). Tanrıça, güzellik, doğurganlık ve gençlikle ilişkilidir, aynı zamanda, başlatılan rahiplik için ezoterik büyüler ve tantra ile ilişkilidir.

Sırada Goitosyros (Γοιτόσῠρος) / Oitosyros (Οἰτόσυρος) var. Bu Tanrı'nın, Herodot'un Apollon'la karşılaştırması nedeniyle Güneş'e tapınmayla ilişkili bir güneş kahramanı tanrısı olduğu düşünülüyordu. Schmitt'e (2018) göre Goitosyros adı, "sürü" ve "mülk" anlamına gelen İskit terimlerinden * gaiθā- ve "güçlü" ve anlamına gelen * sūra- 'dan gelmektedir. Kişi onu Tanrı Mithras'la eşitlemek cazip gelse de, Tanrı Sol (Sol Invictus) veya Vedik Tanrı Surya için daha uygun olduğunu gördüğüm için bunu yapmakta tereddüt ederdim. Onun tasviri parlak bir kafa ve Apollo veya Surya gibi iki ila dört atın çektiği bir arabaydı. Bunun yerine, Mithras'a tapınmayı İskit Ares'inkine ayırıyorum.

İskit Ares'i, Herodot'un bu Tanrı için kullandığı bir terimdir ve İskitçe adını vermediği tek terimdir. O, hareket halindeyken tapılan diğer tanrıların aksine benzersiz olarak kabul edildi, Altarlar ve tapınaklar Ares'e adandı ve ana Tanrıça Tabiti kadar tapınmak için popülerdi. Kurbanlık sunak konfigürasyonunun tamamı ve kurban türleri, Herodot tarafından İskit Aresleri ile ilgili olarak diğerlerinden daha fazla derinlemesine tanımlanmıştır.

“Çeşitli hükümetlerdeki her bölgede, bu şekilde kurulmuş bir Ares tapınağı var: uzunluk ve genişlikte, ancak yüksekliği daha az olan çalı çırpı yığınları yığılıyor; ve bunun üzerine düz bir kare yapılmış ve kenarlardan üçü dik olarak yükseliyor, ancak kalan bir tarafından yığın yükselebilir. Her yıl yüz elli vagon dolusu çalı çırpı üzerine yığıyorlar, çünkü havalar nedeniyle sürekli yere yerleşiyor. Herkesin sözünü ettiği bu yığının üzerine kadim bir demir kılıç asılıdır ve bu Ares'in kutsal sembolüdür. Bu kılıca her yıl sığır ve at sunuları getiriyorlar; ve ayrıca diğer tanrılara yaptıklarının ötesinde, yani savaşta esir aldıkları tüm düşmanlardan, sığır kurban ettikleri gibi değil, her yüz kişiden birini kurban ederler. ama farklı bir şekilde: ilk önce başlarının üzerine şarap döküp sonra erkeklerin boğazlarını kestiler, böylece kan bir kaseye akıyor; ve sonra bunu çalılıkların tepesine kadar taşıyorlar ve kılıcın üzerine döküyorlar. Bu arada tapınağın yanında, şöyle yapıyorlar: Katledilen adamların tüm sağ kollarını elleriyle kesip havaya atıyorlar ve sonra diğer kurbanlara sunmayı bitirdiklerinde uzaklaşıyorlar. ”(Macaulay 1904)

At / Boğa kurban etmenin yanı sıra yeminlerin odak noktası, bence o Tanrı Mithras'dı. Mithras, birincil yaratıcı Ahura Mazda'nın yanı sıra Arya bölgesinin en çok tapılan Tanrısıydı. Bazı Akademisyenler, Zerdüşt'ün, Büyük Arya'teki popülaritesi nedeniyle (ve Vedik bağlamda kolayca tanrının Avrasya'da ne kadar önemli hale geldiğini görerek) Mithras'a yalnızca Ahura Mazda kadar değerli ibadet etmeye izin vermek için teslim olduğunu düşünüyor.

Kılıç yeminleri ve yanan kılıç görüntüleriyle kendisine tapıldığı söyleniyordu. Kılıç yemini veya kutsal bir kılıç genellikle onunla doğrudan ilişkilendirilirdi. İskitler ve hatta Gotik ve diğer Cermenlerle akraba olan Alanların ona kutsal bir kılıçla taptığı söylenir. Mars'ın Kılıcı olarak bilinen şey, bir İmparatorluk kutsamasına veya Ares / Mars tarafından kutsanmış olanın hükümdar olduğu bir Cennetin Mandasına benziyordu. Bu kutsama ve / veya fiziksel kılıçla onun metafizik bir sembol olduğunu, Hun Atilla'nın İskit, Germen ve diğer Bozkır kabilelerini birleştirebildiğini iddia edeceği söyleniyor. Batı Roma İmparatorluğu'nun ilk İmparatoru olarak kabul edilen Şarlman'ın batının çeşitli Celto-Germen kabilelerini birleştirebildiği Mars Kılıcı ile de söyleniyor.

Söylemeye gerek yok, burada bilgi zenginliğinden ve kalabalıklar arasındaki inançtan dolayı İskit Aresleri hakkında daha fazla yazdım.

Yedincisi, İskit "Herakles" olarak kabul edilen Targitaus'unki. Zeus'un Oğlu ve Nehir Tanrıçası Borysthenes (İskit nehir tanrıçası) olduğu düşünülmektedir, bu yüzden ilahi Çocuk ve İskit Krallarının atasıdır. Şiirsel Edda'daki Lay of Rig'e (Rígsþula) benzer bir kast sistemi yaratarak, Tripartite yeniden meydana gelir. Adları sırasıyla "Dağ Kralı" "Derin Kral" ve "Güneş Kralı" anlamına gelen Lipoxaïs, Arpoxaïs ve Colaxaïs olmak üzere üç oğlu vardır. Burada tartıştığımız Tanrıların üç Aşamasının, bu çöküşün yanı sıra Rahip, Savaşçı / Kraliyet ve Zanaatkar sınıf sisteminden geldiği söylenebilir.

Modern olarak Oset dini de bundan üçlü bir kavram çıkarmaktadır. Üç yönetici Tanrı ve üçlü Üçlü, neredeyse tüm Hint-Avrupa inançlarının özünü oluşturan metafiziksel bir kavramdır (bu fikirleri benimsemiş olan Hıristiyanlık gibi İbrahimî inançlar da dahil).

Sekizinci Tanrı, Thagimasadas'tandır (Θαγιμασάδας). Herodot, onu Poseidon'unkiyle karşılaştırır. Okyanus ile karşılaşan İskitler, bozkır, çöl veya dağlık bölgelerdekilerden daha çok ona tapmaya yönelmiş olabilir. Cunliffe, bunun Poseidon'un da bilindiği atları evcilleştirme ile olan ilişkisinden kaynaklandığını belirtir (Cunliffe 2019). Diğer tanrılara da ibadet edildi. Örneğin, kutsal at ikizleri ve diğer küçük Tanrılar ve Tanrıçalar.

Sonunda, bu panteon, Kozmosun geri kalanını ve toplumdaki işlevlerini ortaya çıkaran Tanrıları yaratan Gök Baba ve Dünya Ana ile Proto-Hint-Avrupa ve diğer Proto dinlerinkine yakın bir kozmoloji anlayışı gösterir. psikoloji ve fiziksel ve metafizik alemler. Birincisinde, yukarıdaki çokluklarında Gökler, insanlığın şu anda olduğu Dünya ve aşağıdaki Chthonic alemleri ile birlikte üç ana alem katmanı

Zaze Mahabadi


___________
Referanslar
Cunliffe, Barry (2019). İskitler: Bozkır Göçebe Savaşçıları. Oxford University Press. pp. 265-290. Mayıs ISBN 978-0198820123.
Macaulay, G.C. (1904). Herodot Tarihi, Cilt. I. Londra: Macmillan & Co. pp. 313-317.

Rüdiger Schmitt, "İSKİT DİLİ", Encyclopaedia Iranica'da, 10 Nisan 2018
Vyacheslav Ivanov, Vladimir Toporov. Mokoš. / В. В. Иванов, В. Н. Топоров - «окошь». Мифы народов мира, т. II. М .: Российская энциклопедия, 1994.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scythians

These are clearly Scythians, marked by their pointed hats. They again bring a horse, while the first man carries a torc or neck ring.
The next two carry Scythian clothing while the man in the rear is offering a pair of Scythian trousers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M.Ö 180 yılına ait romalılara karşı savaşan bir iskit kadın savaşçı
Tarihçi Herodot İskitlerin Aryan "irani" bir millet olduğunu söylüyor
İskitler hakkında birçok iddialar var. Kürdlerle birlikte, özellikle hırvatlar, osetler, arnavutlar kendilerini iskit olarak görüyorlar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2300-Year-Old Scythian Woman’s Boot Preserved in the Frozen Ground

 

Credit: www.hermitagemuseum.org

 

By Doug Williams
Jul 10, 2020

 

Many beautiful objects have been found, but a pair of women’s boots may arguably be the most attractive object found to date. The boots, made of leather and other textiles, are decorated with beads, woolen braid, and sewn-on patches with gold leaf.

Beaded lotus leaves are spaced around the boots in graceful patterns, and the soles are decorated with more beads and small rectangular pieces of pyrite.

The pyrite shows no sign of wear leading researchers to believe the shoes may have been worn by an extremely important woman for special occasions or they were made for her to wear when she was buried.

British Museum curators, according to Open Culture, have speculated that Scythians prized the soles of their boots as they sat around communal fires exposing them to the view of their neighbors.

The boots, which now reside in the State Hermitage Museum in St. Petersburg, Russia, have been carbon-dated to about 2300 years ago.

As the Scythians were nomads, everything they owned had to be lightweight and small.

There have been some that were only about seven inches tall, and others were found that stood about eighteen inches tall. The legs were removable and most were colored red by cinnabar.

Scythians apparently loved decoration and had highly skilled craftsmen who worked with wood, gold, bronze, textiles, and iron to craft tools, clothing, gold plaques, jewelry, and other decorative items for headdresses for chiefs and horses.

The only things the pastoral nomads left behind were the meticulously fashioned tombs covered with mounds of soil. Most graves hold important people that would have had the financial means to have such tombs made for them.

Curators for the British Museum, on Open Culture, explain that Scythians crafted wooden structures at the bottom of deep holes.

 

 

Gold Scythian belt title, Mingachevir (ancient Scythian kingdom), 7th century BC. Urek Meniashvili CC BY-SA 3.0

 

The roof of a structure would be covered with moss, larch, and birch bark while the inside was lined with dark felt. A coffin made from a log was placed inside this unusual tomb, and the body would be laid to rest with their valuables.

Warriors horses, important in Scythian society because they provided mobility, milk, meat, and hides for clothing, might be slaughtered and placed in the shaft as well, facing east.

Most horses were buried with elaborate headdresses that often gave the animal the appearance of a mythical beast and the elaborate reins, halters, saddles, and headdresses they wore in life.

World Archaeology tells us most of the human bodies were found to have been covered with tattoos and had evidence of falls and broken bones, some of which seem to have been caused by violence.

Some of the remains showed diseases such as breast cancer, suffered by a woman in her twenties who had died from injuries consistent with a fall from a horse or infections such as that caused by bovine tuberculosis and prostate cancer found in a middle-aged ruler who probably spent the last few months of his life in bed.

Another article from us: The Bog Bodies of Northern Europe Perfectly Preserved After 1000s of Years

The young woman’s tomb also contained a brazier with burnt hemp which leads scientists to believe the Scythians were aware of its painkilling properties.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hunera eşkaniyan
İskit sanatı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anacharsis, MÖ 6. yüzyılda Atina, Yunanistan'a seyahat eden ve daha sonra "Cynics" in felsefi öncüsü olarak bilinen Schytian prensi.

Ayrıca antik Yunan listelerinde Yedi Bilge Adam'dan biri olarak yer aldı ve ilkel erdemin bir örneği olarak övüldü. "Her şey ölçülü" kısaca onun felsefesiydi. Solon (o zamanki Atina hükümdarı) ve Anacharsis, Atina'daki vatandaşlar için insancıl yasaların nasıl oluşturulacağını tartıştılar.

Hermippus'un anlattığı hikayeye göre, Anacharsis, Solon'un evine geldi ve "Seni arkadaşım yapmak için buraya çok uzaklardan geldim" dedi. Solon, "Evde arkadaş edinmek daha iyi" diye yanıtladı. Bunun üzerine İskit, "O halde evde olduğun için benimle arkadaş olman lâzımdır" diye cevap verdi. Solon güldü ve onu arkadaşı olarak kabul etti.

 

 

 

 

 

 

 

DNA shows Scythian warrior mummy was a 13-year-old girl

Thanks to modern technology, we can reexamine our assumptions about ancient warriors.


The 2600 year old remains of a 13 year old Scythian warrior

Dr. Vladimir Semyonov

 

Throughout the literature of the ancient world, tales of great bands of warrior women captivated listeners' imaginations. From China to Greece, stories of their exploits filled hearts with fear and awe. Recently, historians have begun to accept that the Amazons were real, in a way; they were slightly embellished versions of Scythian warriors.

While we've known for some time that many of the warrior graves their culture left behind were the burial sites of women, modern DNA analysis allows us to review if every skeleton previously thought to be male really is. One such review of a mummy found in 1988 proves that one young warrior was actually a 13-year-old girl.

Joan of Scythia?

The 2600-year-old remains were discovered at Saryg-Bulun in Central Tuva in 1988 when the region was still part of the USSR. Contained in a tightly sealed coffin made of larch trunk, the remains were mummified and well preserved. One report states that a wart on the child's face was still evident. The coffin also contained a battle-ax, a quiver with arrows, a headdress, coat, and various bronze ornaments.

As the young warrior was presumed to be male, the researchers were surprised when they analyzed her genome and discovered the remains belonged to a young woman. Despite how common it is to see the remains of female warriors, this coffin did not contain items typically given to deceased women, such as beads or mirrors.

Excavator Marina Kilunovskaya explained this to Archaeology.org, "This discrepancy in the norms of the funeral rite received an unexpected explanation: firstly, the young man turned out to be a girl, and this young 'Amazon' had not yet reached the age of 14 years."

The research team will now attempt to get a more accurate dating of the remains and will use CT scans to try and learn precisely how this young warrior died. The various artifacts discovered in the coffin will also be analyzed for metal composition and preserved.

Who were the Scythians and why did they have little girls as warriors?

The Scythians were the rulers of the Steppes from Ukraine to Xinjiang and the probable inventors of horseback riding. These nomadic warriors also had a reasonably egalitarian society for the ancient world. Many sources agree that cross-dressing was common in their culture, and some go so far as to suggest their idea of gender was fluid.

Across the steppes, women were trained to be warriors just as men were and could prove fearsome in battle. Skeletal remains proven to be female (about a fifth of all discovered remains) often show the same battle injuries as males. Burial sites with weapons and all the honors of a warrior are common for both sexes. Just last year, the gravesite of other female warriors were found.

They were known as a warlike people, and it is thought entire tribes participated in battles. It was said that no nation could stand against them without outside help. However, they also made beautiful art, had an elaborate religious system, and were known for their unique clothing. They had no written language, but descriptions of their culture endure in the writings of their neighbors.

Even if the Amazons weren't quite real, they were based on an existing culture. As we learn more about how the Scythians lived and died, we're better able to contextualize the stories and myths they appear in. As with all archaeological discoveries, it also allows us to better understand where humanity has been, so we might make a better choice of where we're going.

 

 

 

 

PARTHIA

 


DÎROKA KURDA

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum