Deniz Gezmis

28 Februari 1947 - 6 maj 1972

Home †|††DestpÍk††|††Ana Sayfa

 

Deniz Gezmis, en kurdisk student från Sivas i Kurdistan som blev den turkiska revolutionära rörelsens ikon. Han var en studentledare i den turkiska vänsterrörelsen Den revolutionära ungdomen (Dev-Genc). Han blev dömd till döden för sina politiska aktiviteter och hängdes tillsammans med andra studentledarna Huseyin Inan och Yusuf Aslan.

Deniz var en mycket aktiv studentledare. Den turkiska polisen var alltid efter honom men lyckades aldrig gripa honom förrän till sist i en väpnad strid. Under 1968 ungdomsrörelssen planerade han och utförde många demonstarationer och politiska aktioner. En gång gömde han sig i den världskände kurdiske skådespelaren Yilmaz Guneys hem när han var eftersökt av polisen i Istanbul. Han blev en legendarisk ledare för bland annat sina påhittiga metoder. En av gångerna vägrar p olisen att det ordnas en offentlig minnesstund för en av de stupade studenterna. Efter studenterna begraver sin stupade kamrat ordnar Deniz en sken minnestund. Man demonsterar med en kista full med kullerstenar. Så fort polisen försöker stoppa lägger man ner den stenfyllda kistan och stenar polisen.

Deniz bemöter dödsdomen så här när domaren förkunnat hans dödsdom för honom:

- Ni kan döda mig men aldrig mina idéer.

Deniz var mycket omtyckt i Kurdistan i och med han revolterade mot den turkiska staten som är en hänsynslös förtryckarmakt över det kurdiska folket.

 

 

(

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deniz fördömer dödsdomen så här när domaren förkunnat hans dödsdom för honom:

- Ni kan döda mig men aldrig mina idéer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
IBRAHIM KAYPAKKAYA

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum