BERÎVAN
ERDEM
.- Huner û hunermend î roj bindest e

Home †|††DestpÍk††|††Ana Sayfa

 

 

KONSTENS FRAMGÅNG BETYDER SAMHÄLLETS FRAMGÅNG

Konstnären Berivan Erdem som genom konsten kritiserar mannens våld över kvinnans kropp och identitet poängterar att befrielsen av samhället ska kunna vara möjligt genom kampen för kvinnans existens vid konstnärlig verksamhet.

Berivan Erdem (26) som var intresserad av måleri sedan barnsben fortsätter med sin konstnärliga verksamhet sedan ett år i Elih. Erdem har under sina studentår vid universitetet ordnat två konstutställningar varav sin första egna konstutställning som heter ”Var befinner kvinnan sig” har hon gjort i 7 maj på Konstens hus Tov. På denna utställning hade hon ställt ut sju av sina verk med titteln ”skor och levnadsätt beskriver kvinnans identitet”. Erdem uppger att hon använder kvinnor och skor som metaforer: jag ställer ut några kvinnors skor tillsammans med en mans skor på mina arbeten. Metaforen av en förruttnad sko, symboliserar till exempel att unga kvinnor och barn som har gifts bort med en gammal man..

På en annan av min min utställning kan man se en kvinna som har en matbricka i handen med embryot. Med denna metafor försöker jag tydliggöra situationen de flickebarn som har blivit bortgifta och fått barn. I mitt arbete använder jag barnmetafor också. Därför att kvinnor skaffar sig konstnärlig erfarenhet som de sedan för den ut på sina barn och barnen får sina erfarenhet via den vägen.

 

 

KONSTENS BEFRIELSE

Erdem beskriver att kvinnor exploateras som ett objekt i samhället: om samhället går framåt då kommer denna syn på kvinnas genus också förändras. Därför beror samhällets befrielse på kvinnans frigörelse. Erdem berättar att kvinnor har många viktiga kulturella och konstnärliga verk och skapande men de inkluderas inom de marginaler som männen har markerat. Erdem säger vidare att kvinnor ses som hemmets självklara tjänare till männen och därför utesluts från andra sociala aktiviteter. De verk som är skapade av kvinnor är fortfarande osynliga i hela världen på grund av religösa föreställningar och vissa samhälleliga traditioner. Därför marginaliseras kvinnor och de klassas som en andra klassens människor. Därför måste kvinnor kämpa för sin könsidentitet på alla plan och lägen. Kvinnor måste solidarisera sig med varandra. Arbeta tillsammans och vägra att acceptera männens överhöghet. ELIH - DIAHABER

AKTIONS OMRÅDE: Erdem i Elih kritiserade konst genre och sa att hon ställt ut sina verk endast på Konstens hus Tov. Erdem uppgav att intresset för utställningen har varit svagt. Hon sa att anledningen till detta är att i Elih har ingen konsnärlig skapande skett och här finns inte många platser för konstnärlig verksamhet. Guvernörskapet och kommunen har ingen aktivitet på denna plan men trotts detta vill jag ställa ut här en gång till.

 

Erdem uppger att hon använder kvinnor och skor som metaforer: jag ställer ut några kvinnors skor tillsammans med en mans skor på mina arbeten.
Metaforen av en förruttnad sko, symboliserar till exempel att unga kvinnor och barn som har gifts bort med en gammal man..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KURDISH ARTISTS

 

 

 


Foundation For Kurdish Library & Museum